Algemeen

Dragracing: Records en verrassingen op Tierp Arena

tf nataas

Thomas Nataas neemt voorschot
In de Top Fuel klasse was het opnieuw Thomas Nataas die in de Andersen Racing Top Fueler de eerste kwalificatiepositie voor zich opeiste. Tegen de verwachting in bleef de Noor echter met 4,02 seconden net boven de 4-secondengrens steken. Met een tweede tijd van 4,06 seconden deed Antti Horto, de Fin die dit jaar slechts twee keer in actie komt, het ook uitstekend. Urs Erbacher nam met 4,074 seconden de derde plaats voor zijn rekening. De Zwitser kreeg in Zweden hulp van de Amerikaanse tuner Bobby Lagana. Op slechts 0,0001 seconden van Erbacher bezette Anita Mäkelä de vierde plaats. Aardig detail daarbij was dat de Finse de hulp had ingeroepen van Dom Lagana, inderdaad de broer van Erbacher's tuner.

tf makela
Anita Mäkelä (voorgrond)

De eerste eliminatieronde leverde meteen een aantal verrassingen op. Titelkandidaat Mäkelä werd uitgeschakeld door Duncan Micallef, terwijl Stig Neergaard als nummer twee in de tussenstand ook meteen naar huis kon. De Deen werd zelfs zonder te rijden uitgeschakeld toen nog voor de burn out de parachute uit zijn vergrendeling sprong. Omdat Nataas zelf afrekende met de als derde in de tussenstand geklasseerde Micke Kågered, lag de weg voor de Noor open om afstand de nemen van zijn concurrenten in de strijd om de titel.

tf horto
Antti Horto

In de halve finale kwam dan het moment waar iedereen op Tierp Arena op gewacht had. Met 3,957 seconden dook Nataas onder de 4-secondengrens en liet Micallef kansloos. In de andere halve finale snelde Horto naar een winnende 4,08 seconden nadat Erbacher met problemen al snel moest afhaken.

tf finale
Thomas Nataas (voorgrond) heeft bij de start al een voorsprong op Antti Horto

In de finale herhaalde Nataas zijn kunststukje en bleef met 3,955 seconden opnieuw ruim onder de 4-secondengrens, waardoor Horto (4,11 seconden) genoegen moest nemen met de runner-up positie. Regerend kampioen Nataas, die met slechts één punt voorsprong op Neergaard aan de wedstrijd op Tierp begon, heeft nu een marge van 69 punten op de Deense nummer twee, waardoor titelprolongatie op Santa Pod redelijk zeker lijkt.

tf nataas.05
De winnaar en runner-up

tf nataas.06
en het winnende team
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet