Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Kwalificatie Tierp ingekort door regen; Marc Meihuizen op twee

kop

Regenbuien hebben de tweede kwalificatiedag van de Turtle Wax Internationals flink dwarsgezeten. Dat nam niet weg dat er door Jimmy Alund en Chris Polidano Europese records werden gereden. In de Top Fuel klasse kwam de eerste positie van Thomas Nataas niet in gevaar. In de Pro Modified klasse nam Michael Gullqvist de eerste positie over. Nederlands succes kwam op naam van Marc Meihuizen, die net als Gullqvist onder de 6-secondengrens dook en de tweede kwalificatieplaats voor zich opeiste.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Regenbuien speelden Tierp Arena op de tweede kwalificatiedag van de Turtle Wax Internationals, de vierde ronde van het FIA Europees Kampioenschap Drag Racing, flink parten. Uiteindelijk kwam alleen de Top Methanol Dragster klasse de geplande twee keer in actie, de andere FIA EK-klassen zagen hun actie beperkt tot één run.

nataas
Thomas Nataas

In de Top Fuel klasse kwam de eerste kwalificatieplaats van Thomas Nataas niet in gevaar, al wist de Noor zijn vrijdag gereden tijd (4,021 seconden ) niet te verbeteren. Antti Horto verbeterde zich tot 4,065 seconden, nam daarmee de tweede plaats over en staat nu voor Urs Erbacher en Anita Mäkelä.

meihuizen
Marc Meihuizen

In de Pro Modified klasse dook regerend kampioen Michael Gullqvist met 5,98 seconden als eerste tijdens de Turtle Wax Internationals onder de 6-secondengrens. Zijn voorbeeld werd even later gevolgd door de Nederlander Marc Meihuizen. De MPM-rijder klokte 5,99 seconden en sprong daarmee achter de Zweed naar plaats twee. De leider van dag één, Bruno Bader zakte daardoor naar de derde plaats.

joosten
Robert Joosten

Robert Joosten was op vrijdag met een vierde plaats de hoogst geklasseerde Nederlander, maar hoewel de Pro Dutch Racing-piloot zich verbeterde tot 6,038 seconden zakte hij toch naar de zesde positie. De verschillen in de top zijn met tien rijders binnen 0,1 seconden echter minimaal zodat op zondag een spannende eliminatiestrijd tegemoet kan worden gezien.

vegter
David Vegter

Helaas is David Vegter daar niet bij. Nadat gisteren zijn tijd van 6,08 seconden werd geschrapt (auto was twee kilogram te licht) stond de Nederlander op een 20ste plaats. In zijn run van zaterdag, waarin Vegter opnieuw geplaagd werd door tyre shake, kwam hij niet verder dan 6,53 seconden en besloot daarmee de kwalificatie als 17de. Door de regen zat een vierde poging, die tot een positie bij de eerste zestien had moeten leiden, er niet meer in. Vegter is nu eerste reserve en moet dus hopen op problemen bij één van de andere deelnemers.

lindberg
Johan Lindberg

In de Top Methanol Funny Car klasse snelde Johan Lindberg naar een tijd van 5,44 seconden en verdrong daarmee de leider van dag één, Leif Andreasson naar plaats twee. Danny Bellio had ook nu weer de nodige problemen met tyre shake en bleef daarmee steken op plaats vijf.

polidano
Chris Polidano

Bij de Top Methanol Dragsters deed Chris Polidano het ook op de tweede kwalificatiedag uitstekend. De Maltees verbeterde zich tot 5,34 seconden (was 5,36 seconden). Daarbij reed Polidano in zijn tweede run van vandaag binnen 1% van de gisteren gereden snelheid van 448 km/u waardoor deze laatste score nu het nieuwe Europese record is.

alund
Jimmy Alund

In de Pro Stock klasse verbeterde Jimmy Alund zijn tijd van vrijdag tot 6,532 seconden en vestigde daarmee meteen een nieuw Europees record (was 6,534 seconden). Thomas Lindström verbeterde zich tot 6,59 seconden en bleef daarmee tweede.

Morgen worden op Tierp Arena de eliminaties verreden.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet