Algemeen

Dragracing: Aanloop naar NHRA-seizoen 2014 al gestart

nhra nov kop

Al ruim voor het einde van het net twee weken geleden afgesloten NHRA Mello Yello Drag Racing Series seizoen 2013, doken er alweer berichten op die hun schaduwen vooruitwierpen op 2014. In de eerste 'winterpauze weken' is dat niet anders. Naast positieve nieuwtjes ook weer enkele teleurstellingen voor teams, rijders en fans.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Positief nieuws uit het Al-Anabi kamp, het Top Fuel team dat met Shawn Langdon de titel in de wacht sleepte. Het contract tussen Al-Anabi Racing eigenaar Sjeik Khalid Bin Hamad Al Thani en Alan Johnson is met vijf jaar verlengd waardoor het Top Fuel team van meestertuner Johnson in ieder geval tot en met 2018 verzekerd is van voldoende dollars.

nhra nov al anabi
'The gold' en 'the silver' auto van Al-Anabi Racing

Het gerucht gaat dat het team naast de twee Top Fuelers ook een Funny Car wil gaan inzetten. De geruchtenmolen werd in gang gezet nadat het verhaal opdook dat Mike Neff, een van de crewchiefs van John Force Racing, het team zou gaan verlaten en op weg was naar Al-Anabi.

nhra nov gray.fc
Achter de Dodge met 'goede doelen opschriften' de Pitch Energy body die in 2013 meestal de Dodge sierde

Goede doelen Funny
Al voor aanvang van het seizoen werd bekend dat 2013 het laatste jaar van Johnny Gray als fulltime Funny Car-piloot zou zijn. Het afscheidsjaar van de 60-jarige Gray stond in het teken van een eerbetoon aan zijn in 2001 overleden vader John R. Gray. De inzet van de auto werd gefinancierd door Gray zelf en zijn zuster Terry Chandler. De familie Gray die hun vermogen vergaarde in de olie-industrie, gaf de Don Schumacher Racing Dodge de kleuren van hun bedrijf Pitch Energy, maar sierde de auto ook regelmatig met reclame-uitingen voor goede doelen.

nhra nov tj
Tommy Johnson Jr.

Dat laatste is Terry Chandler zo goed bevallen dat ze, ondanks het vertrek van haar broer, besloten heeft de inzet van de Dodge ook in 2014 te blijven financieren. Hierbij zullen nu het hele seizoen goede doelen worden gesteund. Als rijder is de ook in Europa niet onbekende en zeer populaire Tommy Johnson Jr. aangetrokken.

nhra nov gray ps
Shane Gray

Overname
Zelf zal Johnny Gray nog sporadisch in actie komen in een Pro Stocker van Gray Motorsports, het team waarvoor zijn zoon Shane Gray uitkomt. En daar ligt ook meteen het andere nieuwtje, want hoewel officieel gesproken wordt van een fusie tussen Gray Motorsports en Cagnazzi Racing, komt het er gezien de financiële verhoudingen gewoon op neer dat Gray Cagnazzi overneemt. Cagnazzi ontwikkelt al jaren uiterst sterke motoren en scoorde in het verleden twee Pro Stock kampioenschappen, vierde vele overwinningen en was dit jaar weer goed onderweg met Erica Enders. Het lag in de bedoeling om met Shane Gray, Erica Enders en Dave Connolly drie auto's in te zetten, maar zeer recent maakte Enders bekend een handtekening te hebben gezet onder een contract bij Elite Motorsports. De populaire rijdster maakt de overstap naar het team omdat eigenaar Richard Freeman de garantie kon geven dat ze in alle 24 wedstrijden van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series in actie zal komen, iets wat het Gray/Cagnazzi team nog niet kon.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet