Algemeen

Dragracing: Titels voor Shawn Langdon en Jeg Coughlin

langdon kop
Shawn Langdon

Shawn Langdon heeft op Pomona zijn eerste NHRA Top Fuel titel in de wacht gesleept, terwijl Jeg Coughlin bij de laatste wedstrijd van het seizoen voor de vijfde keer in zijn carrière tot Pro Stock kampioen werd gekroond. Langdon stelde zijn titel op zaterdag tijdens de kwalificaties al veilig en gaf zijn eerste Top Fuel kampioenschap extra glans door op zondag de wedstrijd op zijn naam te schrijven. Coughlin was verzekerd van zijn kampioenschap toen Jason Line in de kwartfinale werd uitgeschakeld. In de Funny Car klasse had John Force twee weken geleden de titel al voor zich opgeëist. De 16-voudig kampioen wist ook nu weer tot de finale door te dringen, maar werd daarin nipt geklopt door Matt Hagan.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: NHRA

Met de NHRA Auto Club Finals werd dit weekend de NHRA Mello Yello Drag Racing Series 2013 afgesloten. Twee weken geleden had in Las Vegas John Force in de Funny Car klasse de titel al voortijdig veiliggesteld, de 16de uit zijn illustere carrière. In de Top Fuel en Pro Stock klasse moesten de beslissingen nog vallen tijdens de 24ste en laatste wedstrijd van het seizoen op Auto Club Raceway at Pomona.

tf langdon
Shawn Langdon

Eerste titel voor Shawn Langdon
Shawn Langdon had in de Top Fuel klasse de beste papieren en aangezien zijn enige concurrent en regerend kampioen Antron Brown in de kwalificaties bleef steken op plaats vijf en onvoldoende punten scoorde, had Langdon aan zijn tweede kwalificatiepositie genoeg om al voor het begin van de eliminaties de titel in bezit te krijgen. Voor de 31-jarige Amerikaan is het zijn eerste NHRA Top Fuel titel. Langdon had echter al NHRA kampioenschappen op zak in de Junior Dragster League en Super Comp klasse toen hij in 2009 zijn debuut in de Top Fuel klasse maakte. Na drie seizoenen bij Morgan Lucas Racing stapte Langdon in 2012 over naar Al-Anabi Racing en pakte daar dus in zijn tweede seizoen de titel. Voor het team dat eigendom is van Sjeik Khalid Bin Hamad Al Thani is het, na Larry Dixon in 2010 en Del Worsham in 2011, in vijf jaar tijd al de derde NHRA Top Fuel titel. Voor crewchief/tuner Alan Johnson is het zelfs al titel nummer elf!

tf langdon 2
Shawn Langdon

Extra glans
Langdon gaf zijn eerste titel tijdens de eliminaties extra glans door achtereenvolgens Steve Torrence, David Grubnic en Clay Millican te kloppen en zo tot de finale door te dringen. Daarin wachtte Doug Kalitta die in de andere halve finale Brittany Force de weg naar de eindstrijd had versperd. In een spannende finale pakte Langdon met 3,784 tegen 3,808 seconden de winst, zijn zevende van het seizoen en daarmee nogmaals onderstrepend dat de Al-Anabi-piloot de terechte kampioen is. Achter Langdon eindigde Brown in het kampioenschap op een tweede plaats, gevolgd door Kalitta en Morgan Lucas.

ps coughlin actie
Jeg Coughlin

Pro Stock
In de Pro Stock klasse bleef de spanning iets langer bewaard. Viervoudig Pro Stock kampioen Jeg Coughlin had de beste uitgangspositie, maar moest in de kwalificaties genoegen nemen met plaats vier. De snelste tijd kwam al voor de 15de keer dit jaar in handen van Mike Edwards, die daarmee in punten gelijk kwam met Jason Line. De achterstand van dit tweetal op leider Coughlin bedroeg echter voor aanvang van de eliminaties 70 punten en dus wachtte er een zware taak.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet