Algemeen

Dragracing: Tierp Arena vraagt faillissement aan

tierp f kop

Tierp Arena is failliet. Het management van het in mei 2011 geopende en naar Amerikaans voorbeeld opgezette Zweedse dragrace-complex heeft het verzoek zelf ingediend nadat met de banken geen overeenstemming kon worden bereikt over een lange termijn oplossing voor de gerezen financiële problemen. Wat de exacte consequenties zijn van de (hopelijk alleen tijdelijke) sluiting van het een kleine honderd kilometer boven Stockholm gelegen dragrace-complex, is nog onduidelijk.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: Remco Scheelings

In de herfst van 2010 werd gestart met de bouw van Tierp Arena, waarna de officiële opening in mei 2011 plaatsvond. Het complex werd helemaal naar Amerikaans voorbeeld opgezet en was uniek in Europa. Zoals verwacht was de baan ook extreem snel en inmiddels heeft Tierp Arena bij de auto's negen van de tien FIA Europese records op zijn naam staan. Gezien de hoge investeringen, maar ook vanwege de uitstekende faciliteiten, kreeg Tierp Arena na één wedstrijd in 2011, in zowel 2012 als 2013 twee FIA EK-races toegewezen. Daarnaast vulde de agenda van Tierp Arena zich met allerlei andere evenementen, van vliegshows en muziekfestivals tot races voor het Zweedse toerwagen kampioenschap.

tierp f auto

De FIA EK dragraces trokken wel voldoende toeschouwers, maar de publieke belangstelling voor de overige evenementen bleef volgens het management achter bij de verwachtingen. Omdat met de banken geen overeenstemming kon worden bereikt over lange termijn financieringen, heeft Lars Erik Lindberg, manager, bouwer en voor het grootste deel eigenaar van Tierp Arena, nu zelf het faillissement aangevraagd.

Wat de consequenties precies zijn, is op dit moment nog niet te zeggen. Als het aan Lindberg ligt, blijft het complex voor de dragrace-sport behouden, maar of dit gaat lukken zal de toekomst moeten uitwijzen. Niet alleen voor de Zweedse, maar ook voor de Europese dragrace-sport zou het een groot verlies zijn als deze unieke locatie verloren gaat. Zonder dat er geschikte alternatieven voorhanden zijn, is het FIA EK dan meteen twee van de zes races kwijt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet