Algemeen

Dragracing: Spannende ontknoping bij Drachten Nationals

 dn_jetfunny.01


De eerste punten voor het Open Nederlands Kampioenschap Drag Racing zijn verdeeld. Of de eerste klap tijdens de Drachten Nationals inderdaad een daalder waard blijkt te zijn, zal nog moeten blijken. In ieder geval kenden de eliminaties in alle klassen een uiterst spannend verloop en vielen er ook weer een aantal verrassende winnaars te noteren. Voor een spectaculaire show zorgde Gerd Habermann met zijn door een straaljagermotor voortgestuwde Jet Funny Car. De opening van het Nederlands dragrace-seizoen had met rond de 5.500 toeschouwers over belangstelling niet te klagen.


Tekst en foto's: Remco Scheelings

Eindelijk waren de weergoden de dragracers een keer gunstig gezind. Onder zomerse omstandigheden konden zowel de kwalificaties als de eliminaties bijna zonder onderbrekingen worden afgewerkt. Met de drie beschikbare dagen kregen de rijders de gelegenheid om acht kwalificatieruns te maken. Dat deze extra afstelmogelijkheden zich terugbetaalden bleek wel uit de kwalificatie-uitslag. De onderlinge verschillen bedroegen veelal niet meer dan een duizendste van een seconde.

Ondanks alle positieve geluiden dook er echter tijdens de Drachten Nationals een onverwacht probleem op. De baan van Drachten die bekend staat om zijn uitstekende kwaliteit, bood niet de grip die de rijders verwacht hadden. De meeste klassen konden zich goed aan de omstandigheden aanpassen. Voor de met meer dan 2.000PK gezegende Pro Modified-rijders is er echter weinig ‘speelruimte’. Vooral de blowermotoren hadden het daarbij erg moeilijk. Bijna iedere poging om van de startlijn te komen eindigde in rook van de banden en een ‘up in smoke’. Marc Meihuizen belandde daarbij zelfs even met zijn uitlaat tegen de vangrail terwijl Robert Joosten zijn motor door te veel toeren beschadigde. Uiteindelijk werd dan ook besloten de klasse Pro Modified niet in wedstrijdverband te laten rijden.

 dn_pm

Robert Joosten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet