Algemeen

Dragracing: NitrOlympX revancheert zich

sc oomen
Shari Oomen

Super Comp
In de klasse Super Comp was Shari Oomen de enige Nederlandse deelneemster. Met een keurige derde tijd op slechts 0,01 seconde van de 8,9 seconden-index zat de 17-jarige Nederlandse er goed bij. In de kwartfinale klopte Oomen de ervaren Duitser en meervoudig Super Comp kampioen Gerd Habermann en moest het vervolgens in de halve finale opnemen tegen Fred Hanssen, de FIA Europees Top Methanol Dragster kampioen van 2011, die voor de lol zijn oude Super Comp dragster maar weer eens van stal had gehaald.

sc finale
Fred Hanssen (voorgrond) wint de finale

Oomen dook in de halve finale 0,004 seconde onder de index en zag daarmee de winst naar Hanssen gaan, die vervolgens in de eindstrijd ook de dagwinst opstreek. Met een derde plaats mocht Oomen een mooie beker als herinnering aan haar eerste Super Comp NitrOlympX-optreden in ontvangst nemen.

ce oomen
Johan Oomen

Competition Eliminator
Hoewel hij eigenlijk voor Super Pro ET had ingeschreven, stond Johan Oomen tot zijn eigen verrassing opeens in de klasse Competition Eliminator aan de start. In de kwalificatie was een achtste positie zijn deel, om vervolgens in de kwartfinale te worden uitgeschakeld door de latere finalist Sascha Pretzsch.

pet hol
Arnold Hol

Pro ET
In Pro ET onder de 28 deelnemers twee Nederlanders. Ibo van der Haven schopte het in de kwalificatie tot plaats acht, terwijl Arnold Hol naar plek 16 reed. Van der Haven schakelde zichzelf in de eerste ronde uit met een rood licht, terwijl Hol hetzelfde overkwam maar dan een ronde later in de achtste finales.

pet haven
Ibo van der Haven

Motoren
Ook bij de motoren werd er om kampioenschapspunten en de eer gestreden. In de klasse Super Street Bike telde de wedstrijd zelfs mee voor de Europese Cup. Hier geen Nederlanders aan de start. De wedstrijd werd zoals gewoonlijk beheerst door de Britten, waarbij de winst ging naar de extreem snelle David Holland.

sttg jolink
Herman Jolink

Super Twin Top Gas
In de klasse Super Twin Top Gas met Herman Jolink wel een Nederlander aan de start. Na een derde plaats in de kwalificatie wist de routinier al zijn ronden te winnen en stond in de finale tegenover Frederik Schack. De Deense nummer één uit de kwalificatie was echter te snel voor de Ducati van de Nederlander, die daarmee op een keurige runner-up positie eindigde.

fb olie
Mike Olie

Funny Bike
Ook in de Funny Bike klasse een Nederlandse finalist, al zag het er bij de kwalificaties nog niet naar uit. Bij Mike Olie liep namelijk tijdens de burn out de band van de velg, waardoor de Nederlander een vervelende buiteling maakte. Gelukkig viel de schade mee en kon Olie gewoon aan de wedstrijd deelnemen. Dat was niet het geval bij Maarten Zijlstra, die zijn motorblok in de kwalificatie aan stukken zag gaan. In de eliminaties wist Olie zelfs tot de finale door te dringen. Daarin was de Fransman Eric Richard een maatje te groot, als was de runner-up positie ongetwijfeld al meer dan waarvan Olie had durven dromen na zijn buiteling een dag eerder.

fc helander
Leif Helander

Funny Car Series
Tot slot kwamen er nog vier Funny Cars aan de start voor een ronde van de European Funny Car Series. Goede tijden bleven helaas uit en in de finale ging de winst naar de Zweedse veteraan Leif Helander.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet