Algemeen

Dragracing: NitrOlympX revancheert zich

pm gullqvist
Michael Gullqvist

Onder de 6
In de Pro Modified klasse voerde Michael Gullqvist niet geheel verrassend de kwalificatielijst aan. De regerend kampioen was in de run op zaterdagochtend met 5,972 seconden goed voor de eerste 5-seconden Pro Mod-run op Hockenheim.

pm meihuizen
Marc Meihuizen was de beste Nederlander in de kwalificaties

De Nederlanders deden het echter ook uitstekend. Met zijn 6,05 seconden uit de derde run bewees Marc Meihuizen weer eens zijn snelheid en eiste de tweede plaats voor zich op. Op plaats drie de snelle Zweed Mattias Wulcan, die met zijn 6,10 seconden de tweede Nederlander, Robert Joosten maar net voorbleef. Met 6,11 seconden stond Joosten in eerste instantie zelfs op plek twee, maar het vele vermogen van de Camaro zorgde voor net teveel wielspin, waardoor een verdere verbetering er niet meer in zat. Met zijn serie kaarsrechte runs en constante tijden was de Nederlander echter meer dan tevreden.

pm joosten
Robert Joosten

Problemen waren er in eerste instantie voor David Vegter. De Nederlander hield de spanning er (ongewild) lang in, maar toen de oorzaak van het tractieprobleem eenmaal gevonden was, snelde Vegter in de vierde en laatste kwalificatierun naar een tijd van 6,31 seconden, goed voor de zevende positie.

pm mpm duel
Opnieuw een onderlinge MPM-confrontatie in de kwartfinale

Door deze uitslag moesten, net als in Alastaro, Meihuizen en Vegter het al in de kwartfinale tegen elkaar opnemen. In Finland won Meihuizen, maar nu kreeg de nummer twee in de tussenstand van het kampioenschap meteen na de start met gripproblemen te kampen en zag Vegter in 6,24 seconden naar de overwinning rijden. Joosten had in Bruno Bader, de runner-up in de titelstrijd van vorig jaar, ook een uiterst lastige tegenstander. Met drie runs in de 6,1 seconden was de Zwitser in de kwalificatie al heel constant geweest en dus was Joosten gewaarschuwd. Met een snellere reactietijd pakte Joosten bij de start een voorsprong, waarna de Pro Dutch Racing-piloot met 6,108 seconden ook nog eens zijn snelste tijd van het weekend liet noteren. Omdat Bader bleef steken op 6,23 seconden ging Joosten net als Vegter door naar de halve finale.

pm joosten hf
Robert Joosten moet in Michael Gullqvist zijn meerdere erkennen

Daar wachtte Gullqvist, die in zijn kwartfinale met 5,96 seconden opnieuw onder de 6-secondengrens was gedoken en Norbert Kuno kansloos had gelaten. In de wetenschap dat hij een flinke stap nodig had om Gullqvist te kunnen kloppen, moest Joosten risico nemen. Bij de start pakte de Nederlander een voorsprong, maar meteen daarop kon de baan het vermogen van de Camaro niet houden, verloor tractie en zag Joosten de Zweed (6,04 seconden) aan de horizon verdwijnen. Voor de derde keer dit jaar stond Gullqvist daarmee in de finale.

pm vegter
David Vegter

In de andere halve finale met Vegter tegen Wulcan ook een Nederlands Zweedse confrontatie. Vegter schoot echter veel te vroeg van de lijn en trok een rood licht. Zijn snelste tijd van het weekend (6,229 seconden) was mooi, maar had uiteraard geen invloed meer op de uitslag.

pm wulcan
Mattias Wulcan

Wulcan heeft dit jaar in nationale Zweedse wedstrijden Gullqvist al een paar keer geklopt, maar net als in de halve finale bij Joosten het geval was, wist Wulcan dat hij iets moest proberen om de in de basis snellere kampioen te kloppen. Wulcan gokte op de lichten en had met 0,005 seconde de bijna perfecte reactietijd. Gullqvist liep richting de finishlijn zijn opgelopen achterstand in, maar de 5,984 seconden (tegen de 6,082 seconden voor Wulcan) was toch niet genoeg, waardoor Wulcan 0,018 seconde eerder de finishlijn passeerde en de winst opstreek.

pm finale
Opnieuw verlies in een finale tegen Mattias Wulcan voor Michael Gullqvist

In de titelstrijd kan Gullquist echter weinig meer gebeuren, aangezien de nummers twee (Meihuizen) en drie (Vegter) eerder werden uitgeschakeld. Met zijn zege is Wulcan nu de nieuwe nummer twee in de tussenstand, gevolgd door Meihuizen en Vegter, terwijl Joosten is opgeklommen naar plaats zes. Over iets minder dan twee weken wordt de FIA EK titelstrijd voorgezet met de Scandinavian Internationals op het Zweedse Tierp Arena.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet