Algemeen

Dragracing: Langdon en Hagan met winst naar de leiding

englishtown hagan schu

Met zijn tweede zege op rij heeft Shawn Langdon de leiding genomen in de tussenstand van de Top Fuel klasse van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series. Datzelfde deed Matt Hagan (op de foto met teambaas Don Schumacher) door in Englishtown de overwinning voor zich op te eisen bij de Funny Cars. Bij de Pro Stockers blijft Mike Edwards de snelste man. De 'I am second' Camaro-rijder pakte voor de achtste keer uit negen wedstrijden de snelste kwalificatietijd en reed naar zijn derde overwinning van het seizoen.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings, NHRA

De Toyota NHRA Summernationals in Englishtown was de negende van de 24 wedstrijden omvattende NHRA Mello Yello Drag Racing Series. In de kwalificatie ging de eerste plaats in de Top Fuel klasse uiterst verrassend naar Clay Millican, de eerste uit zijn 155 races lange carrière.

englishtown millican
Clay Millican

In de eliminaties werd de voor Bob Vandergriff Racing uitkomende rijder in de kwartfinales uitgeschakeld door Al-Anabi Racing-piloot Shawn Langdon, die het vervolgens in de halve finale moest opnemen tegen Spencer Massey van Don Schumacher Racing. Ook de andere halve finale leverde met Khalid alBalooshi en Tony Schumacher een confrontatie op tussen de twee grootmachten in de Top Fuel klasse. Al-Anabi Racing had dit keer zijn zaakjes het beste voor elkaar, want met zeges van Langdon en alBalooshi stonden beide auto's van het team van Sjeik Khalid Bin Hamad Al Thani in de finale.

englishtown langdon
In Pomona stonden Shawn Langdon (voorgrond) en Khalid alBalooshi ook al eens tegenover elkaar, toen was het de halve finale

Met 3,85 tegen 3,86 seconden ging de winst naar Langdon, die met zijn tweede achtereenvolgende overwinning en derde van het seizoen de leiding in de tussenstand overnam van Tony Schumacher.

englishtown hagan
Matt Hagan

Winst en leiding
Bij de Funny Cars liep het voor Don Schumacher Racing beter. In de kwalificatie pakte Matt Hagan al de snelste tijd en wist zich ten koste van onder andere Johnny Gray en Tim Wilkerson voor de finale te plaatsen. Dat deed ook zijn DSR-teamgenoot Jack Beckman die in de halve finale de nummer twee uit de kwalificaties, Del Worsham het nakijken gaf. In de volledige Don Schumacher Racing finale pakte Hagan met 4,11 tegen 4,18 seconden ten koste van de regerend kampioen de overwinning en nam daarmee de leiding in de tussenstand over van weer een DSR-teammaat, Gray.

englishtown edwards
Mike Edwards

Acht uit negen
In de Pro Stock klasse reed Mike Edwards naar zijn achtste snelste kwalificatiepositie uit negen races. De sponsortekst op zijn auto van 'I am second' begint daarmee lachwekkend te worden. In de wedstrijd stond er ook geen maat op de Camaro-rijder, die in de finale regerend kampioen Allen Johnson kansloos liet. Met zijn derde zege van het seizoen blijft Edwards de tussenstand aanvoeren.

englishtown janis
Mike Janis

No Rowe
In de Pro Modified klasse pakte Danny Rowe de eerste kwalificatiepositie. Dat er meer in het leven is dan dragracen toonde de rijder uit Laguna Hills door vrijdagavond al naar huis te vliegen om aanwezig te kunnen zijn bij het afstuderen van zijn dochter. Zijn plaats in de eliminaties bleef dan ook leeg. Mike Janis en regerend kampioen Troy Coughlin wisten tot de finale door te dringen. De winst ging daarin naar Janis.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet