Algemeen

Dragracing: Gatornationals brengt Schumacher op 200

gators_dsr

Don Schumacher Racing heeft tijdens de Gatornationals weer eens zijn tanden laten zien. Een paar minuten nadat DSR-piloot Johnny Gray de Funny Car finale op zijn naam had geschreven, was het Antron Brown die als winnaar van de Top Fuel klasse de finish passeerde en daarmee het totaal aantal overwinningen in de historie van Don Schumacher Racing op maar liefst 200 bracht. De Pro Stock klasse leverde een zege op voor regerend kampioen Allen Johnson, terwijl Von Smith bij de Pro Modifieds de beker in ontvangst mocht nemen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: NHRA en Remco Scheelings

De Gatornationals op Gainesville was de derde wedstrijd in de 24 races omvattende NHRA Mello Yello Drag Racing Series. In de Top Fuel klasse zette Doug Kalitta met 3,77 seconden voor de tweede opeenvolgende keer de snelste kwalificatietijd op de klokken. In de halve finale moest de Mac Tools-rijder het echter afleggen tegen een sterk voor de dag komende Clay Millican. Met zijn Parts Plus sponsoring is Millican dit jaar overgestapt naar Bob Vandergriff Racing en dat lijkt uitstekend uit te pakken voor de sympathieke rijder.

gators_millican
Clay Millican

Aan de andere kant van de eliminatieladder deed regerend kampioen Antron Brown goede zaken door achtereenvolgens Larry Dixon, Steve Torrence en DSR-teamgenoot Spencer Massey het nakijken te geven. In de finale was het opnieuw Brown die zowel op reactietijd als snelheid zijn opponent de baas bleef en zo Millican van de zege afhield. Met zijn overwinning bezorgde Brown Don Schumacher Racing de 200ste overwinning uit het bestaan van het team. Met 218 overwinningen is alleen John Force Racing nog succesvoller geweest.

gators_brown
Antron Brown

Aan de kwalificatie bij de Top Fuelers deed met Stig Neergaard één Europese rijder mee. De Deen bleef echter steken op een 21ste positie en wist daarmee niet tot de eliminaties door te dringen.

gators_gray
Johnny Gray

199
Een paar minuten voor de zege van Brown had Johnny Gray met zijn overwinning bij de Funny Cars het totaal van Don Schumacher Racing al op 199 gebracht. Gray bleek achtereenvolgens te sterk voor Jeff Arend, Alexis DeJoria en teamgenoot en regerend kampioen Jack Beckman.

gators_worsham
Del Worsham

Aan de andere kant van de ladder maakte Del Worsham geen vrienden bij John Force Racing. In de kwartfinale klopte de DHL Kalitta Motorsports-rijder Courtney Force (die in de eerste eliminatieronde haar vader John Force te snel af was geweest) om in de halve finale John Force Racing-piloot Robert Hight naar huis te sturen. In de finale werd de opmars van Worsham echter gestuit, want met 4,05 tegen 4,10 seconden moest de DHL Toyota zijn meerdere erkennen in de Pitch Energy DSR Dodge van Gray.

gators_johnson
Allen Johnson

Reactietijden
De Pro Stock klasse leverde een finale op tussen de teamgenoten Allen Johnson en Jeg Coughlin. Na in de halve finale al Jason Line op reactietijd te hebben geklopt, flikte Johnson in de finale hetzelfde met Coughlin. Met een reactietijd van 0,005 seconde was de regerend kampioen eerder weg dan Coughlin, die ondanks de met 6,51 tegen 6,53 seconden snellere tijd, Johnson voor de finish niet meer kon achterhalen.

gators_vsmith
Von Smith

Rood
De NHRA Pro Modified Drag Racing Series reed in Gainesville de eerste wedstrijd van het seizoen. Daarbij ging de overwinning naar Von Smith, die in de finale Chip King bij de start een rood licht zag trekken en de zege dus in de schoot geworpen kreeg. De Zweed Adam Flamholc wist zich, ondanks een motorschade in de eerste kwalificatierun, als elfde voor de eliminaties te plaatsen, maar trok in de eerste ronde een rood licht en kon daardoor al op zateragmiddag gaan inpakken.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet