Algemeen

Dragracing: Courtney Force bereikt Mach 1

force_navy_02 

Courtney Force kan nu in ieder geval zeggen dat ze twee keer zo snel is geweest als haar concurrenten in de NHRA Mello Yello Drag Racing Series. Op uitnodiging van sponsor Automobile Club of Southern California mocht de winnares van de onlangs gehouden Winternationals meevliegen in een straaljager van het U.S. Navy Blue Angels demonstratie squadron en bereikte daarbij snelheden van 700 mph en ging zelfs door de geluidsbarrière.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: NHRA, John Force Racing, Competition Plus, Ron Lewis, Remco Scheelings

De 24-jarige Courtney Force is in haar Traxxas Ford Mustang Funny Car met 8.000 pk, snelheden van 320 mph (514 km/u), 3G bij het accelereren en 5G bij het openklappen van de parachutes wel wat gewend. Sterker nog, haar Funny Car accelereert in eerste instantie sneller dan een straaljager.

force_navy_01

Toch was Force enigszins bezorgd bij het instappen en vroeg de piloot of ‘hij wel een beetje aardig voor haar wilde zijn’ en was danig onder de indruk toen ze de cockpit weer mocht verlaten. “Jullie zijn helemaal gek, ik weet niet hoe ze dit doen.”

force_navy_04

De vlucht vanaf luchtmachtbasis El Centro (Californië) met de Boeing F/A-18D Hornet straaljager van het ‘United States Navy Blue Angels Flight Demonstration Squadron’ duurde ruim een uur. Regelmatig werd daarbij boven de 700 mph (1.126 km/u) gevlogen, terwijl ook de geluidsbarrière (Mach 1) werd doorbroken. “Het was geweldig! We trokken 7.3G en vooral het door de geluidsbarrière gaan was heel speciaal. Dit vergeet je de rest van je leven nooit meer, wat een super ervaring”, aldus de blondine die volgende week tijdens de Gatornationals weer gewoon achter het stuur van haar Funny Car kruipt.

force_navy_03

force.c.300
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet