Algemeen

Dragracing: Airmiles voor Pro Dutch Racing

joosten_usa_kop

Robert Joosten en zijn Pro Dutch Racing crew zijn een bekende verschijning bij de Amerikaanse douane aan het worden. Nadat de Pro Modified Camaro voor reparatie naar Amerika was verscheept, reisde Joosten eind december eerst zelf richting de States om aan de auto te kunnen werken. Half februari waren Joosten en drie teamleden in Amerika om de laatste hand aan de Pro Mod Camaro te kunnen leggen en de eerste testritten uit te voeren. Vandaag steekt Pro Dutch Racing opnieuw de oceaan over om de ’70 Camaro op Valdosta aan een vier dagen durend testprogramma te onderwerpen. “Het voelde bij de eerste meters meteen of ik in een totaal andere auto stapte, zo makkelijk te rijden. We zijn dan ook heel benieuwd hoe het nu zal gaan”, aldus Joosten kort voor zijn vertrek.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Team en archief Remco Scheelings

De Pro Dutch Racing ’70 Camaro raakte augustus vorig jaar beschadigd bij een schuiver tijdens de kwalificaties voor de NitrOlympX, de vierde wedstrijd van het FIA Europees Kampioenschap Pro Modified.

joosten_usa_01

Rijder en teameigenaar Robert Joosten besloot de auto bij Alan Pittman Race Cars in Amerika te laten repareren, waarop de Camaro inclusief truck, trailer en alle toebehoren in november richting de States werd verscheept. Eind december vloog Joosten zelf naar Amerika om samen met Alan Pittman en Troy Critchley aan de auto te kunnen werken. Gelukkig bleek de schade mee te vallen en kon worden overgegaan tot deel twee van de missie, het volledig nakijken van de Camaro en ervoor zorgen dat deze op volle kracht voortaan in het rechte spoor zou blijven. Al snel werden in de voorwiel- en achterwielophanging en motorbevestiging punten gevonden die voor verbetering vatbaar waren.

joosten_usa_02

Half februari werd door Joosten opnieuw koers gezet naar South Carolina om samen met crewleden Jaap, Michel en Arjan de werkzaamheden aan de auto af te ronden en de Pro Dutch Camaro aan een eerste korte test te onderwerpen. Hierbij was ook Charly Taylor aanwezig, met zijn 70 jaar en 50 jaar ervaring in schokdempers en ophangingsafstellingen bij dragraceauto's, een oudgediende in de sport.

joosten_usa_04
Charly Taylor, vorig jaar op Santa Pod

Bij Alan Pittman Race Cars was de Pro Dutch Camaro inmiddels voorzien van een compleet nieuwe voorwielophanging en stuurinrichting en was, naast een hele reeks kleine aanpassingen, ook de achterasophanging onder handen genomen. En dat alles met maar één doel, ervoor zorgen dat de auto nu wel recht richting de finish zou gaan.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet