Algemeen

Dragracing: Pomona-verliezers slaan terug in Phoenix

phoenix_schu_p

Een week na de aftrap op Pomona stond met de NHRA Arizona Nationals in Phoenix alweer de tweede wedstrijd van de NHRA Mello Yello Drag Racing Series op het programma. De Arizona Nationals leek wel een revanchewedstrijd, want in zowel de Top Fuel als de Funny Car klasse pakten de verliezend finalisten van Pomona, Tony Schumacher en Ron Capps, nu de winst, terwijl in de halve finales van de Pro Stock klasse vier rijders stonden die vorige week al in de eerste eliminatieronde werden uitgeschakeld. Uiteindelijk ging hier de winst naar Erica Enders, die op reactietijd Mike Edwards klopte.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings en NHRA

Vanaf Pomona konden de rijders en teams meteen doorreizen naar Firebird International Raceway in Phoenix Arizona voor de NHRA Arizona Nationals.

phoenix_kalitta
Doug Kalitta

In de Top Fuel kwalificatie liet Antron Brown zien dat de zware crash van vorige week geen invloed had op zijn prestaties, want na de eerste dag voerde de Matco Tools Don Schumacher Racing-piloot in zijn nieuwe auto het veld aan met een tijd van 3,765 seconden. In de laatste kwalificatierun van zaterdag was het echter Doug Kalitta die met 3,733 seconden en 329 mph (529 km/u) Brown alsnog naar de tweede plaats verwees.

phoenix_schu_a
Tony Schumacher

Revanche Tony Schumacher
In de eerste eliminatieronde was het feest voor Kalitta echter over toen hij op reactietijd werd geklopt door Spencer Massey. Weinig geluk was er ook voor Shawn Langdon, de winnaar van Pomona, want na een matige kwalificatie werd de Al-Anabi-piloot in de eerste ronde naar huis gestuurd door de met een zevende plaats in de kwalificatie opnieuw sterk rijdende Leah Pruett. In de kwartfinale moest de snelle dame het echter afleggen tegen Brown, die vervolgens in de halve finale op reactietijd zijn meerdere moest erkennen in zijn Don Schumacher Racing-teamgenoot Tony Schumacher. Aan de andere kant van de eliminatieladder voorkwam Morgan Lucas met een zege op Massey een volledige DSR-eindstrijd. In de finale kregen zowel Lucas als Schumacher meteen na de start te maken met tractieproblemen, maar uiteindelijk was het Schumacher die de neus van zijn U.S. Army-dragster net iets eerder over de finish drukte en daarmee zijn revanche kreeg voor de vorige week van Langdon verloren eindstrijd.

phoenix_capps
Ron Capps

Ron Capps, snel en constant
Bij de Funny Cars bevestigde Johnny Gray in de kwalificaties zijn goede vorm van de openingswedstrijd door in 4,034 seconden zijn Don Schumacher Racing-teamgenoot Matt Hagan (4,062 seconden) en de winnares van Pomona, Courtney Force (4,064 seconden) voor te blijven.

phoenix_gray
Johnny Gray

Maar net als in de Top Fuel klasse werd ook hier de nummer één uit de kwalificatie al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Datzelfde overkwam Courtney Force in haar run tegen Todd Lesenko. Stukken beter verging het Ron Capps, de verliezend finalist van Pomona. Met snelle (4,06; 4,05 en 4,03 seconden) en probleemloze runs klopte de NAPA Don Schumacher Racing-rijder Tony en Cruz Pedregon en Tim Wilkerson. In de finale wachtte DSR-teamgenoot Matt Hagan, die in de andere halve finale John Force het nakijken had gegeven. Capps bleef echter de snelste man van de dag, want in 4,06 tegen 4,15 seconden pakte Capps, in tegenstelling tot vorige week tegen Courtney Force, nu wel de overwinning.

phoenix_enders_p
Nummer vijf voor Erica Enders

Nieuwe halve finalisten
De Pro Stock-pole was in Arizona, net als op Pomona, een prooi voor Mike Edwards, die met zijn tijd van 6,498 seconden als enige onder de 6,5 wist te duiken. Dit keer overleefde Edwards de eerste eliminatieronde wel en klopte vervolgens in de kwartfinale Vincent Nobile, de winnaar van vorige week op Pomona.

phoenix_enders_a
Erica Enders

Met Edwards, Greg Anderson, Jason Line en Erica Enders stonden er in de halve finales alleen maar rijders die vorige week al na de eerste eliminatieronde naar huis konden. Omdat vervolgens Edwards Anderson klopte en Enders Line te snel af was, mochten de nummer één uit de kwalificatie en Enders om de dagwinst strijden. Na eerder in de kwartfinale al V.Gaines op reactietijd te hebben afgetroefd, deed Enders in de finale hetzelfde met Edwards en boekte zo de vijfde Pro Stock-zege uit haar carrière.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet