Algemeen

Dragracing: Records in Reading

reading_worsham_a

Records maar nog geen winnaars op Maple Grove Raceway, de 19de wedstrijd van de NHRA Full Throttle Drag Racing Series in Reading. Net na de kwartfinales van de Top Fuel en Funny Car klassen begon het namelijk te regenen en met het vooruitzicht van nog meer neerslag werd besloten het vervolg van de eliminaties uit te stellen tot vandaag. Tot die tijd had het publiek echter kunnen genieten van recordruns en een aantal verrassende uitslagen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: NHRA en Remco Scheelings

Als de condities goed zijn staat Maple Grove Raceway ieder jaar weer garant voor uiterst snelle tijden. In de kwalificaties was het eerst Larry Dixon die het Top Fuel-record terugbracht naar 3,769 seconden. Binnen een paar minuten was de Al-Anabi-piloot zijn eerste kwalificatiepositie en record alweer kwijt aan Antron Brown die met 3,766 seconden de lat nog wat hoger legde.

reading_worsham_p
Del Worsham

Maar ook dit nationale record hield niet lang stand want een dag later was Del Worsham in de eerste eliminatieronde goed voor 3,760 seconden om daar in de kwartfinale nog eens een 3,764 seconden aan vast te knopen. Worsham (Al-Anabi Racing) moet het vandaag in de halve finale opnemen tegen Dave Grubnic die in de kwartfinale uiterst verrassend Brown voortijdig naar huis stuurde. In de andere halve finale wacht de confrontatie tussen Dixon en Spencer Massey.

reading_gray
Johnny Gray

Verrassingen
Bij de Funny Cars (nog) geen records maar wel snelle tijden en verrassende uitslagen. In de kwalificaties pakte Johnny Gray met 4,010 seconden de snelste tijd op 0,001 seconde gevolgd door John Force en op 0,002 seconde Matt Hagan.

reading_hagan
Matt Hagan

Uiterst verrassend werd Force in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld terwijl Hagan in de kwartfinale door Robert Hight naar huis werd gestuurd. Omdat ook Mike Neff (tot Reading de leider in de tussenstand) in de kwartfinale tegen Gray het nakijken had is Hagan door zijn in de kwalificaties verdiende punten nu de nieuwe lijstaanvoerder. De halve finales geven vandaag de confrontaties tussen Gray en Bob Tasca terwijl Hight stuit op Jeff Arend.

Snelste ooit
In de Pro Stock klasse toonde Jason Line de uitstekende vorm van afgelopen weken nog steeds behouden te hebben. In de kwalificatie was de Summit Racing-rijder met een tijd van 6,513 seconden opnieuw goed voor een eerste plaats, zijn vijfde pole position op rij. In de eerste eliminatieronde deed Line er met 6,483 seconden nog een schepje bovenop en noteerde daarmee de snelste Pro Stock-tijd ooit gemeten. Door de regen kwamen de Pro Stockers niet verder dan de eerste eliminatieronde en gaan vandaag dus verder met de kwartfinales. Line moet het daarin opnemen tegen Erica Enders.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet