Algemeen

Dragracing: Bob Vandergriff Jr. verrast favorieten

dallas_vandergriff_p

Zeventien jaar en veertien finales heeft Bob Vandergriff Jr. er voor nodig gehad om zijn eerste NHRA-wedstrijd winnend af te sluiten maar dit weekend was het in Dallas dan eindelijk raak. In de finale klopte Vandergriff Jr. local hero Spencer Massey en mocht daarmee voor het eerst in zijn carrière de trofee voor de winnaar in ontvangst nemen. Bij de Funny Cars ging de winst naar Cruz Pedregon, zijn eerste zege van het seizoen maar al wel de 29ste uit zijn carrière. Bij de Pro Stockers nam Jason Line wraak voor zijn verlies van vorige week door Kurt Johnson nu wel het nakijken te geven.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: NHRA en Remco Scheelings

De NHRA Fall Nationals in Dallas was de 18de wedstrijd uit de NHRA Full Throttle Drag Racing Series en de tweede van zes wedstrijden waarin de kampioenschappen moeten worden beslist, de zogenaamde Countdown Playoffs to the Championship. In de Top Fuel klasse leverden de kwartfinales de ene na de andere verrassing op. De tot het begin van de Countdown zo oppermachtige Del Worsham werd uitgeschakeld door Spencer Massey, zijn Al-Anabi Racing-teamgenoot Larry Dixon werd opzijgezet door Brandon Bernstein terwijl Tony Schumacher als nummer één uit de kwalificaties zijn meerdere moest erkennen in Bob Vandergriff Jr. In de halve finale schakelde Massey vervolgens zijn teamgenoot Antron Brown uit terwijl Vandergriff Jr. Bernstein naar huis stuurde.

dallas_vandergriff_a
Bob Vandergriff Jr.

In de finale wachtte de volgende verrassing want de als absolute underdog gestarte Vandergriff Jr. klopte met 4,24 tegen 5,2 seconden Massey en pakte de winst. Vandergriff Jr. maakte zijn NHRA-debuut in 1994 en stond al dertien keer eerder in een finale die hij allemaal verloor. Pas bij zijn veertiende poging was het in Dallas eindelijk raak. Door zijn winst in de halve finale op Brown is Massey zijn Don Schumacher Racing-teamgenoot in de tussenstand gepasseerd en gaat met slechts zeven punten voorsprong aan de leiding. Op drie staat Worsham, gevolgd door Dixon en Schumacher.

dallas_pedregon
Cruz Pedregon

Cruz eerste
Bij de Funny Cars was Dallas John Force Racing duidelijk niet gunstig gezind want zowel John Force, Robert Hight als Mike Neff werden al in de eerste eliminatieronde uitgeschakeld. Beter verging het Cruz Pedregon. De nummer één uit de kwalificaties klopte onder andere Bob Tasca, had in de halve finale het geluk dat Melanie Troxel in de problemen kwam en plaatste zich zo voor de finale. In de andere halve finale de bijzondere confrontatie tussen de broers Ron en Jon Capps waaruit Ron als winnaar naar voren kwam. In de finale toonde Pedregon opnieuw zijn snelheid door met 4,20 tegen 4,27 seconden de winst naar zich toe te trekken en Capps kansloos te laten. Voor Pedregon was het pas zijn eerste overwinning van het seizoen maar de kampioen van 1992 en 2008 lijkt precies op tijd de goede vorm te pakken te hebben. In de tussenstand van het kampioenschap is de spanning met nog vier wedstrijden te gaan alleen maar toegenomen. Neff gaat nog aan de leiding met slechts vier punten voorsprong op Matt Hagan en zeven op de naar de derde plaats opgerukte Pedregon.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet