Algemeen

Dragracing: Brown, Neff en Anderson winnen U.S. Nationals

indy_brown

Antron Brown (Top Fuel), Mike Neff (Funny Car) en Greg Anderson (Pro Stock) hebben op Indianapolis de U.S. Nationals op hun naam geschreven. Deze meest prestigieuze wedstrijd van het seizoen wordt traditioneel gehouden op Labor Day, de eerste maandag in september en was toevallig voor alle drie de rijders de vijfde zege van het seizoen. In de Pro Modified klasse ging de winst naar Eric Dillard die nota bene zijn NHRA-debuut maakte met de nieuwe 2012 Ford Mustang van R2B2 Racing.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: NHRA

In de Top Fuel klasse had Antron Brown in de kwalificatie al de snelste tijd op de klokken gezet en trok zijn goede vorm door naar de eliminaties. In de halve finale rekende de Don Schumacher Racing-rijder af met regerend kampioen Larry Dixon en plaatste zich zo voor de eindstrijd. In de andere halve finale hield Dixon’s Al-Anabi Racing-teamgenoot Del Worsham de team-eer hoog door Brandon Bernstein uit te schakelen. In de finale was het echter toch Brown die zich de sterkste toonde en de aanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap klopte.

indy_neff

Ford-finale
Bij Funny Cars in de halve finale de traditionele strijd tussen Ford en de Dodges van Don Schumacher Racing. Team Force-rijder Mike Neff klopte Matt Hagan terwijl Bob Tasca de NAPA Dodge van Ron Capps het nakijken gaf. Neff besliste in de finale de strijd tussen de twee Mustangs in zijn voordeel waardoor de aanvoerder in de tussenstand van het kampioenschap zijn vijfde zege van het seizoen opstreek. Bij de Pro Stockers was de finale een strijd tussen de twee Summit Racing teamgenoten Greg Anderson en Jason Line die door de eerste op reactietijd in zijn voordeel werd beslist.

indy_dillard

Bijna dubbele pole
In de Pro Modified klasse ging de eerste kwalificatiepositie naar Melanie Troxel. De rijdster van R2B2 Racing zorgde bijna voor een unicum want met nog één kwalificatieronde te gaan stond Troxel met de R2B2 Racing In-N-Out Burger Dodge ook bij de Funny Cars op één. In deze laatste ronde was Cruz Pedregon echter net iets sneller waardoor Troxel daar naar de tweede kwalificatieplaats werd verdrongen. Een dubbele overwinning zat er voor de rijdster die vorig jaar nog diverse keren in Europa in actie kwam niet in. Bij de Funny Cars werd Troxel in de kwartfinale uitgeschakeld door de latere (verliezend) finalist Tasca. Bij de Pro Mods stuitte Troxel in de halve finale op haar R2B2 Racing teamgenoot Eric Dillard. Dillard had eerder dit seizoen voor teambaas Roger Burgess het nodige testwerk voor zijn rekening genomen en mocht als dank daarvoor zijn NHRA-debuut maken met de nieuwe 2012 Ford Mustang van het team. In de halve finale zetten Troxel en Dillard met 5,847 seconden precies dezelfde tijd op de klokken maar omdat Dillard een iets snellere reactietijd liet noteren passeerde de debutant als eerste de finishlijn. In de finale liet Dillard met een tijd van 5,83 seconden Mike Castellana kansloos en pakte zo bij zijn NHRA-debuut meteen de zege.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet