Algemeen

Dragracing: Regen zet streep door eliminaties Dutch Finals

ams3_kop

De Dutch Finals, de afsluitende ronde van het Open Nederlands Kampioenschap Drag Racing heeft het niet kunnen winnen van het inmiddels beruchte zomerweer van 2011. Nadat de kwalificaties al diverse keren moesten worden onderbroken voor regen volgden de buien elkaar op de dag van de eliminaties in zo’n hoog tempo op dat aan racen zelfs niet werd toegekomen. Ondanks alle inspanningen restte de organisatie in de loop van zondagmiddag dan ook niets anders dan de eliminaties van de Dutch Finals af te blazen.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Nadat op zondagmiddag de baan voor de derde keer die dag bijna droog gemaakt was, een nieuwe bui al het werk weer ongedaan maakte en naast de donkere lucht ook buienradar.nl niets goeds voorspelde gooiden promotor XpoEvents en organisator eXplosion de handdoek in de ring.

ams3_veger
De veegwagen maakte overuren

De medewerkers waren tijdens de twee voorafgaande kwalificatiedagen al danig op de proef gesteld maar bleven onvermoeibaar doorwerken om na iedere stortbui de dragstrip weer in optimale conditie te krijgen. Daardoor konden alle klassen op vrijdag en zaterdag toch nog een keer of twee, drie aan de start verschijnen. Iedereen die hierbij betrokken was verdient dan ook meer dan een dikke pluim.

ams3_lucht
De luchten lieten niets te raden over

Helaas pasten de Dutch Finals daarmee wel volledig in het beeld van dit seizoen. Ook tijdens de eerste wedstrijd in juni moesten de eliminaties door regen worden afgelast terwijl de slechte toestand van het pitsterrein de eliminaties van de wedstrijd in juli dwarsboomden. Tussen de buien door kwam ook de Dutch Finals niet verder dan twee tot drie kwalificatierondes per klasse zodat straks de stand in het kampioenschap kan worden opgemaakt op basis van uitsluitend kwalificaties en zonder dat er één eliminatieronde is verreden.

ams3_pm_flamholc
Adam Flamholc kwam helaas niet in actie. De laatste aanblik van de Camaro. Inmiddels is de auto onderweg naar Amerika waar de Zweed de rest van het jaar gaat rijden

De vooruitzichten voor de Dutch Finals waren juist zo gunstig. Goed gevulde velden en de winnaar van de wedstrijd zou in de meeste gevallen ook met de Nederlandse titel aan de haal gaan waardoor de belangen extra groot waren. De kwalificaties van de Dutch Finals maakten de hoop op een spannende en spectaculaire eliminatiestrijd alleen nog maar groter. Maar helaas mocht dat dus niet zo zijn. De helemaal uit Zweden naar Drachten gekomen Adam Flamholc kwam met zijn Pro Modified Camaro, net als overigens David Vegter, helemaal niet aan rijden toe.

ams3_tribute1
Een minuut stilte

Op zondagochtend werd er op de baan een eerbetoon gehouden voor de bij de Dutch Finals van vorig jaar verongelukte John van Geytenbeek. Ter nagedachtenis aan deze Super Twin en Top Gas-rijder werden na een minuut stilte gelijktijdig alle motoren gestart.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet