Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Pro Stock-records bij Gators aan flarden

gator_q_brogdon

Maar liefst vier Pro Stock rijders hebben tijdens de kwalificaties voor de Gatornationals de nog niet eerder genomen barrière van 6,50 seconden doorbroken. Snelste man was uiteindelijk Rodger Brogdon (foto) met 6,495 seconden die daarmee ook de nieuwe recordhouder is. Met 213,57 mph kwam het snelheidsrecord in bezit van Erica Enders. Voor de Europeanen verliepen de eerste twee dagen van de Gatornationals minder succesvol. Van het viertal Stig Neergaard, Michael Gullqvist, Fredrik Fredlund en Ulf Leanders is alleen de laatste nog in de strijd.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Tijdens testruns een paar weken geleden was Allen Johnson er met een tijd van 6,498 seconden als eerste Pro Stock rijder in geslaagd de 6,5 seconden-barrière te doorbreken. Omdat dit tijdens een testrun gebeurde kon het niet als record worden geteld en werd het ook niet in de statistieken opgenomen. Een 6,4 seconden moest dus mogelijk zijn en blijkbaar waren de omstandigheden tijdens de kwalificaties op Gainesville voor de Pro Stockers ideaal. Als eerste was het Mike Edwards die een 6,4 seconden liet noteren en met zijn tijd van 6,496 seconden de geschiedenisboeken ingaat als de eerste Pro Stock rijder die officieel de 6,5 seconden-barrière wist te slechten. Vervolgens waren het echter Rodger Brogdon en Greg Anderson die een 6,495 seconden op het scorebord toverden. Later op de dag verbeterde Edwards zich nog tot 6,495 terwijl ook Jason Line zich met 6,496 seconden bij het snelle drietal voegde. Omdat Brogdon het dichtst boven de 6,495 seconden zat is hij de nieuwe recordhouder en tevens de nummer één in de kwalificatie. Erica Enders neemt de vijfde positie in (6,502 seconden) maar verbeterde met 213,57 mph wel het nationale snelheidsrecord voor Pro Stockers.

gator_q_busch
Kurt Busch (foto NHRA)

NASCAR-ster Kurt Busch die dit weekend zijn dragrace-debuut maakt in de Pro Stock klasse slaagde erin zich als twaalfde voor de eliminaties te plaatsen. De eerste twee runs verliepen nog moeizaam waarbij Busch zelfs één keer werd gediskwalificeerd omdat hij te lang wachtte met het in de lichten gaan staan. De runs op zaterdag verliepen met tijden van 6,55 en 6,53 seconden aanzienlijk beter. Vandaag mag Busch in de eliminaties laten zien wat zijn reactietijden waard zijn.

Europeanen
Voor de Europeanen verliepen de kwalificaties van de Gatornationals minder succesvol. In de Top Fuel klasse zette Stig Neergaard met 3,973 seconden de 18de tijd op de klokken en plaatste zich daarmee niet voor de eliminaties. De eerste drie posities worden ingenomen door het Don Schumacher Racing-drietal Tony Schumacher, Antron Brown en Spencer Massey. Ook Fredrik Fredlund (Pro Stock Bike) plaatste zich niet voor de eliminaties. De Fin bleef steken op een 25ste positie. Beter verging het Michael Gullqvist. In de Pro Modified klasse zette de Zweed met 5,908 seconden een keurige zesde tijd op de klokken. De Pro Mods reden op zaterdag al hun eerste eliminatieronde en daarbij kreeg Gullqvist direct na de start te maken met tireshake en zag vervolgens de zege in rook opgaan. In de Top Alcohol Funny Car klasse kwalificeerde Ulf Leanders zich met een tijd van 5,688 seconden op de elfde plaats. Deze run ging helaas wel ten koste van een motor en met de eerste eliminatieronde ook op zaterdag zag het er voor de voormalig Europees kampioen somber uit. De Zweed had echter het geluk dat zijn tegenstander in de eerste eliminatieronde niet kwam opdagen zodat hij zijn auto alleen maar door het groene licht hoefde te rijden om zich voor de kwartfinales te plaatsen.

De (verdere) eliminatieronden van de Gatornationals staan voor vandaag op het programma.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet