Algemeen

Dragracing: Strijd Schumacher/Dixon duurt voort, Lex Joon 13de

pom_do_joona

De eerste kwalificatiesessie in Pomona heeft voor Lex Joon een 13de plaats opgeleverd. Titelkandidaten Tony Schumacher en Larry Dixon bezetten de posities één en twee met een onderling verschil van slechts 0,001 seconde.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings


Net als twee weken geleden in Las Vegas moest Lex Joon in het eerste paar aantreden met opnieuw als tegenstander Stig Neergard. Na een uitstekende start en een snelle 60-voettijd kreeg de Nederlander echter te kampen met tireshake, moest corrigeren en vervolgens om een aanvaring met de muur te voorkomen de run laten voor wat die was. Ondanks deze wilde rit waarbij Joon na drie seconden al van het gas moest kwam er een tijd op de klokken van 4,349 seconden. “De voorwielen waren van de grond dus kon ik niet corrigeren en moest wel van het gas. Maar de run was verder goed, het nieuwe type blowerbelt is heel gebleven en verder geen schade”, aldus de Nederlander die na Las Vegas aan zijn tweede wedstrijd op Amerikaanse bodem bezig is. “Verder zijn we erachter gekomen dat een deel van het gripprobleem veroorzaakt wordt door de banden. Nieuwe banden blijken in de eerste run niet voldoende grip te bieden waardoor het zowel nu als in Las Vegas bij de eerste poging niet helemaal goed ging. Onze auto blijkt daar redelijk gevoelig voor te zijn. Grote teams lenen daarom hun nieuwe banden één run uit aan kleine teams om ze te laten inrijden.” Met zijn tijd staat Joon in het voorlopige kwalificatieklassement op een 13de plaats.
 
pom_do_joon1
Poseren voor de teamfoto in National Dragster

Het MPM-team van Joon heeft bij het Amerikaanse debuut in Las Vegas duidelijk de aandacht getrokken want in het meest recente nummer van National Dragster, het wekelijks verschijnende tijdschrift van de NHRA, worden maar liefst drie pagina’s aan het Nederlandse team besteed.

Van de andere Europese rijders bezet Urs Erbacher na de eerste kwalificatiesessie met een tijd van 4,033 seconden de 12de plaats. Stig Neergard kreeg kort na de start problemen en bleef steken op plaats zeventien terwijl Thomas Nataas direct bij de start ‘up in smoke’ ging en niet verder kwam dan positie twintig. Van de 26 ingeschreven auto’s kwamen er bij de eerste run 21 aan de start.

pom_do_schumacher
Tony Schumacher

Tony Schumacher en Larry Dixon onderstreepten nogmaals hun minimale onderlinge verschil. In de tussenstand van het kampioenschap leidt Schumacher met één punt voorsprong op Dixon. In de eerste kwalificatiesessie zette Schumacher met 3,832 seconden de snelste tijd op de klokken, op 0,001 seconde (!) gevolgd door Dixon. De strijd gaat zich ongetwijfeld het gehele weekend voortzetten waarna op zondagavond pas de beslissing zal vallen wie zich de nieuwe kampioen mag noemen.

pom_do_dixon
Larry Dixon

Bij de Funny Cars en Pro Stockers onderstreepten de leiders Robert Hight en Mike Edwards hun huidige vorm door de voorlopig snelste tijd te rijden. De titel kan dit tweetal bijna niet meer ontgaan. De tweede kwalificatiesessie staat in Pomona voor vrijdag gepland terwijl op zaterdag twee keer kan worden gereden. Pas dan is bekend welke zestien rijders zich plaatsen voor de eliminaties van zondag.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet