Algemeen

Dragracing: American Dream deel twee voor Lex Joon in Pomona


pom_fin_voor_joon1
Lex Joon is klaar voor deel twee van zijn American Dream

Van Nederlandse zijde wordt met belangstelling uitgekeken naar het tweede optreden van Lex Joon in de sterkste dragrace-competitie ter wereld. Twee weken geleden reed de Nederlander zijn MPM Top Fueler in Las Vegas op vrijdag in een veld van 26 combinaties naar een fraaie dertiende positie. Joon werd echter slachtoffer van de NHRA-regel dat alleen de eerste twaalf hun tijd behouden en de overige rijders de laatste kwalificatiedag weer met een nul score ingaan. Door de totaal gewijzigde omstandigheden kon Joon zijn fraaie tijd van vrijdag niet herhalen en viel buiten de zestien plaatsen die recht geven op deelname aan de eliminaties. Extra zuur was dat Joon’s oorspronkelijke tijd van 3,93 seconden hem op een 14de plaats in de eliminaties zou hebben gebracht.

pom_fin_voor_joon2
Crewchief Kevin Poynter (rechts) heeft de afgelopen twee weken hard aan de auto gewerkt

De afgelopen dagen is in Amerika hard aan de auto gewerkt waardoor een herhaling van Vegas moet worden voorkomen. “Wat tijd betreft hebben we aangetoond zonder meer in dit veld mee te kunnen komen. Uit de computer blijkt dat in Las Vegas de eerste run van zaterdag tot het moment dat de blowerbelt brak zelfs beter was dan die van vrijdag. Een plaats in de toptien behoort zeker tot de mogelijkheden. Als de blowerbelt op vrijdag een fractie van een seconde langer heel was gebleven, hadden we ons toen al voor de eliminaties geplaatst. In Pomona gaan we met een iets andere set-up rijden waardoor de motor minder brandstof krijgt en de blowerbelt minder wordt belast. Daarnaast is er een nieuwer en sterker type blowerbelt gemonteerd. Daarmee zouden we de 1000 voet op vol vermogen moeten kunnen uitrijden en dan mag kwalificatie geen probleem zijn. De achteras die in Vegas kuren vertoonde is inmiddels helemaal uit elkaar geweest, gerepareerd en weer als nieuw. Ik zie de wedstrijd dan ook vol vertrouwen tegemoet”, aldus de MPM-piloot.

pom_fin_voor_nataas
Thomas Nataas

Net als twee weken geleden wordt Joon in de Top Fuel klasse vergezeld door zijn Europese collega’s Thomas Nataas (Noorwegen), Urs Erbacher (Zwitserland) en Stig Neergard (Denemarken). Met zijn achtste kwalificatiepositie maakte vooral de voor het Deense Andersen Racing uitkomende Nataas in Las Vegas indruk. Nataas, Erbacher en Neergard plaatsten zich in Vegas voor de eliminaties maar werden daarin al in de eerste ronde uitgeschakeld. Het drietal zal er net als Joon veel aan gelegen zijn om in Pomona één of meer ronden verder te komen.

pom_fin_voor_hight
Robert Hight

In de Funny Car klasse kan Robert Hight zijn eerste titel binnenhalen. De schoonzoon van teambaas John Force heeft een zodanige voorsprong dat hem de titel al bijna niet meer kan ontgaan. Datzelfde geldt in de Pro Stock klasse voor Mike Edwards.

De eerste kwalificatierun wordt in Pomona op donderdag verreden, de tweede op vrijdag. Voor zaterdag staan twee kwalificatiesessies gepland terwijl de eliminaties zoals gebruikelijk op zondag plaatsvinden. Met een tijdsverschil naar Nederland van negen uur wordt het hier dus nachtwerk.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet