Algemeen

Dragracing: Records in Chicago

 foto:NHRA

Route 66 Raceway bij Chicago heeft haar naam als snelste dragracebaan ter wereld weer alle eer aangedaan. Afgelopen weekend werden tijdens de Carquest Auto Parts Nationals, de 20ste ronde in de NHRA POWERade Drag Racing Series, maar liefst vier (wereld)records scherper gesteld. Bij de Funny Cars was het John Force die alle eerder gereden tijden in de schaduw stelde terwijl in de klasse Pro Stock Greg Anderson met een tweetal nieuwe records opnieuw aantoonde over de snelste combinatie te beschikken.

Tekst en foto's: Remco Scheelings


In mei mochten de dragracers ook al aantreden op Route 66 Raceway. Deze wedstrijd leverde toen een drietal nieuwe records op. Afgelopen weekend waren de omstandigheden nog beter waardoor nu vier (wereld)records sneuvelden. Bij de Funny Cars liet John Force tijdens de kwalificatie de klokken al stilstaan bij 4,697 seconden en 332,75 mijl per uur (535 km/u)! Als eerste in de historie doorbrak de twaalfvoudig kampioen daarmee met een Funny Car de 4,7 seconden-barriëre. Tijdens de eerste eliminatieronde deed Force daar nog een schepje bovenop door 4,665 seconden en 333.58mph op het scorebord te laten verschijnen! De oude records stonden sinds mei dit jaar op naam van Whit Bazemore (4,713 seconden) en Gary Scelzi (330,55mph). Bij de Pro Stockers was het Greg Anderson die zijn eigen toptijden verbeterde. De oude records, 6,670 seconden en 207,18mph, dateerden alweer uit mei 2003. Tijdens de kwalificatie scherpte Anderson zijn records aan tot 6,661 seconden en 207,75mph. Bij de Top Fuellers was Tony Schumacher met 4,477 seconden wel goed voor een toptijd maar dit was niet voldoende om zijn record van 4,441 seconden te benaderen.

 

Doug Herbert Verrassend genoeg waren deze snelste mannen aan het eind van de zondag niet de winnaars. Bij de Top Fuellers wist Doug Herbert in de finale Tony Schumacher achter zich te laten. Met een tijd van 4,516 seconden (tegen 4,527 seconden voor Schumacher) behaalde Herbert zijn eerste overwinning in twee jaar. Door zijn tweede plaats bouwde Schumacher wel zijn voorsprong in het kampioenschap op Doug Kalitta verder uit. Bij de Funny Cars kreeg de snelste man, Force uitgerekend in de finale te kampen met gripproblemen waardoor Del Worsham de zege kon grijpen. Met zijn tweede opeenvolgende overwinning steeg Worsham naar de tweede plaats in de titelstrijd. Opvallend genoeg heeft Worsham dit seizoen al vijf overwinningen op zijn naam staan tegen vier voor Force. Worsham kende echter een aantal slechte wedstrijden en heeft daardoor een bijna niet meer in te halen achterstand op Force. Bij de Pro Stockers schakelde Greg Anderson zichzelf in de finale uit door een rood licht te trekken. De overwinning ging daardoor naar Dave Connolly. De rijder van Bullet Motorsports stond de laatste zeven races maar liefst zes keer in de finale en heeft van de laatste vijf races er drie gewonnen waarvan de laatste twee op rij. Anderson heeft de titel echter al op zak terwijl Connolly nu hard op weg lijkt naar de tweede positie.  

 

Greg Anderson

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet